Vlinderijnes Design & Storytelling begon in 2007 met het ontwerp de Begeleidingkaars die duizenden mensen hebben ontvangen in de loop der jaren dankzij uitvaartondernemers, ritueel begeleiders en dankzij SCB Zoom- en Zegestede in Roosendaal en Bergen op Zoom. Elke familie ontving een handgemaakt lichtpuntje met betekenis als troost.
Renaissance en post-impressionisme als taal aan de andere kant van de zijde Vlinderijnes is op 2 februari 2007 ontstaan vanwege de symboliek en de metaforen als taal via tastbare beeldende kunst. In oude geschriften, bekend binnen de studie Geesteswetenschappen/Studia Humanitatis (die Claudia Koole vier jaar heeft gevolgd, destijds Origenes Instituut op het landgoed Antropia Driebergen/Zeist), is deze taal terug te vinden. In schilderkunstwerken is deze taal ook terug te vinden in de periode Renaissance (vanaf 14e eeuw) – als wedergeboorte – en veel later via het post-impressionisme (vanaf tweede helft 19e eeuw).
Met non-profit inzet, op vrijwilligerswerkbasis, werden andere projecten gerealiseerd Claudia Koole, oprichtster van Vlinderijnes, werd onbezoldigd voorzitter van de Stichting Stiltemonumenten. Maatschappelijk betrokken ondernemen was een drive om middenin de samenleving te blijven staan. Hieruit groeiden twee Stiltemonumenten die nog steeds stralen in hun functionaliteit in de urnentuinen van SCB Zoom- en Zegestede in Roosendaal en Bergen op Zoom. Het Meeussen Fonds Bergen op Zoom heeft in 2024 een boek uitgebracht waarin een aantal pagina’s gewijd zijn aan deze Stiltemonumenten en waarvoor Claudia Koole is geïnterviewd en gefotografeerd als oud-voorzitter.
In 2019 beleefde Vlinderijnes een dieptepunt. Dat leidde bijna tot een faillissement wat blijvend bedreigd werd door de opvolgende coronaperiode. Dagblad BNDeStem besteedde er een publicatie aan. Iedereen kon de mineurperiode lezen wat gelijk stond aan rouw en bijna verlies van Vlinderijnes. Door vast te houden aan dienstbaarheid om een stukje troost en het goede te verspreiden, bleef moed bestaan, hoewel van bestaansrecht geen sprake meer was in de jaren erna. Bestaande voorraad werd uit mededogen tegen bodemprijzen of als geschenk aan degenen gegeven die erom vroegen.
Een herstart wordt doorgevoerd vanaf het najaar 2024. Beeldende kunst dient te blijven spreken en woorden mogen niet verstillen voor degenen die mens waren in het leven en hun lichaam achterlieten op aarde, hoe jong of oud deze mens ook is ongeacht achtergrond, afkomst of cultuur. Het is een credo dat wordt aangehouden met een verbeterd concept in tastbaarheid om door te geven. Een beeldtaal, net als muziektaal, is een universele taal en maakt geen onderscheid. Hieruit is Kunst als Troost ontstaan, een nieuwe rode draad binnen Vlinderijnes Design & Storytelling. De hoop en wens wordt uitgesproken om opnieuw te mogen dienen met Kunst als Troost via de nieuwe Hemelkaars en het boek Uitvaartbloemen Vertellen in een speciale geschenkbox of onafhankelijk van elkaar. Uitvaartondernemers, rituele begeleiders, crematoria en andere mensen – nabestaanden en achterblijvers als vrienden, collegae – die te maken hebben met verlies en rouw, worden nog steeds op handen gedragen via Kunst als Troost van Vlinderijnes Design & Storytelling. In het najaar van 2024 wordt een speciale Facebookpagina aangemaakt, op naam van Vlinderijnes, waar de nieuwste ontwikkelingen worden vermeld.