Portfolio

De handgemaakte Begeleidingkaars was een klein stukje kunstwerk als beeldende kunst die nabestaanden meekregen.
De handgemaakte Begeleidingkaars was een klein stukje kunstwerk als beeldende kunst die nabestaanden meekregen.

Het begon met de handgemaakte Begeleidingkaars als klein kunstwerk. Deze kaars werd in twee kleuren gegoten, beschilderd met de hand door het verbroken zilveren koord aan te brengen (lichaam en geest scheiden van elkaar), een symbool uit was werd gesneden en beschilderd als vlinder, witte duif of een ster en iedere kaars was anders. Elke Begeleidingkaars was dus uniek. Het licht van de kaars brandde voor troost en een weg voor licht. Deze handgemaakte Begeleidingkaars is naar duizenden families gegaan in Nederland in de periode van 2008 tot in 2018. Dit lichtpuntje werd met omschrijving en betekenis geleverd.

Vervolgens werd de Vlinderijnes Engel geplaatst op de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen die nog altijd zichtbaar aanwezig is met een handgebaar om dienstbaar te zijn aan gestorvenen en aan de mensen die de begraafplaats bezoeken. Destijds werd er een artikel over geschreven:

Dagblad BNDeStem besteedde aandacht aan de vorm van beeldende kunst op de begraafplaats.
Dagblad BNDeStem besteedde aandacht aan de vorm van beeldende kunst op de begraafplaats. In het artikel wordt de Vlinderijnes Engel Gabriël genoemd, maar dat is een fictieve naam van de journalist.

Tijdens speciale bijeenkomsten wordt de Vlinderijnes Engel in het licht gezet, bijvoorbeeld in de periode van Allerzielen:

Vlinderijnes Engel tijdens Allerzielentocht - fotografie Suzanne Bohncke
Vlinderijnes Engel tijdens Allerzielentocht – fotografie Suzanne Bohncke

In 2019 werd een volgend project afgerond als beeldende kunst waaraan is (mee)gewerkt: Sint Joris en de draak in Kruisland. De teksten op de informatieborden zijn eveneens geschreven door Claudia Koole (van Vlinderijnes Design & Storytelling).

Het idee voor een sculptuur Sint Joris en de draak met teksten op de informatieborden en in een speciaal boek Sint Joris is Cool! komt van Claudia Koole
Het idee voor een sculptuur Sint Joris en de draak – uitgewerkt in vormgeving door Marly Mulders en smid Frank Bogers – met teksten op de informatieborden en in een speciaal boek Sint Joris is Cool! komt mede van Claudia Koole.

Twee andere unieke projecten als beeldende kunst zijn de gerealiseerde Stiltemonumenten in de urnentuinen van SCB Zoom- en Zegestede in Bergen op Zoom en in Roosendaal. In 2019 werd Bergen op Zoom onthuld en in 2021 Roosendaal. Elk Stiltemonument heeft een eigen afbeelding als kunstwerken van de Britse kunstenares Josephine Wall die aangekocht zijn en waarvoor toestemming is verleend. In een speciale informatiefilm worden de Stiltemonumenten uitgelegd. Deze treft u hier aan en is gemaakt vanuit een beleving met surrealistische weergave: Informatie film Stiltemonumenten Bergen op Zoom en Roosendaal

Adres Stiltemonument Roosendaal: Rucphensebaan 93A - Urnentuin - Adres Stiltemonument Bergen op Zoom: Mastendreef 5 - Urnentuin
Adres Stiltemonument Roosendaal (rechts): Rucphensebaan 93A – Urnentuin                    Adres Stiltemonument Bergen op Zoom (links): Mastendreef 5 – Urnentuin
Ook deze keer besteedde dagblad BNDeStem aandacht aan onthulling en beeldende kunst.
Ook deze keer besteedde dagblad BNDeStem aandacht aan onthulling en beeldende kunst van Vlinderijnes Design & Storytelling.

Op de website www.stiltemonumenten.nl zijn alle sponsoren genoemd die betrokken zijn bij de Stiltemonumenten Bergen op Zoom en Roosendaal.