Contact

Vlinderijnes bestaat sinds 2 februari 2007. Later, in 2016, is de naam gewijzigd naar Vlinderijnes Design&Storytelling, omdat niet alleen funerair schrijven voorop bleef staan. De nadruk kwam meer te liggen op creatie en beeldende kunst om dienstbaar te zijn aan een groep mensen met verlies, verdriet en in rouw.

De handgemaakte Begeleidingkaars is jarenlang uitgereikt, vanaf 2007, aan duizenden families door uitvaartondernemers, rituele begeleiders en door crematoria zoals SCB Zoom- en Zegestede in Bergen op Zoom en Roosendaal. Dit kleine kunstwerkje, als fysiek lichtpuntje waarbij elke kleur en vorm met aangebrachte funeraire symboliek betekenis heeft, is het eerste ontwerp van mij. Kleine wondertjes kwamen soms voorbij: de lont van de brandende kaars die bij een doodgeboorte veranderde van een vlindervorm naar een hartvorm (foto’s aanwezig bij Charon Uitvaartbegeleiding alsmede in het boek ‘Afscheid nemen met je hart’ van Gijsje Teunissen) en de vlam van de Begeleidingkaars die daadwerkelijk spontaan uitging toen een man stierf in een hospice. De betekenis van de Begeleidingkaars, als communicatie tussen hemel en aarde en andersom, heeft op velen diepe indruk gemaakt als tastbaar lichtpuntje met troost.

Deze bol staat symbool voor de kosmos. Het verbroken zilveren koord is het gebroken koord tussen lichaam en geest dat gedragen wordt door een zieldrager door de sferen heen via het licht van de kaars.
Deze bol staat symbool voor de kosmos. Het verbroken zilveren koord is het gebroken koord tussen lichaam en geest dat gedragen wordt door een zieldrager door de sferen heen via het licht van de kaars.

Vlinderijnes is, met de handgemaakte Begeleidingkaars, ietwat ingestort vanaf het coronajaar 2020. Hoewel er meer mensen stierven aan corona, werd dit lichtpuntje als klein kunstwerkje niet meer uitgereikt. Het is de bedoeling dat deze Begeleidingkaars terugkeert in de uitvaartwereld waarbij de betekenis in kracht herrijst met liefde die nooit sterft.

Schrijven en het woord visueel maken is mijn passie. In de loop der jaren heb ik mij media breed ontwikkeld in professionele zin via diverse opleidingen; van een verhaal voor de krant tot korte films over erfgoed en van een (kinder)boek tot een script voor een theaterstuk. De uitvaartsector is een aparte tak waar een bijzonder inlevingsvermogen wordt gevraagd. Dat doe ik het liefst met beeldende kunst en dienstverlening, omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden.

Claudia Koole - creator Vlinderijnes Design&Storytelling
Claudia Koole – creator Vlinderijnes Design&Storytelling

Een bericht aan contact@vlinderijnes.nl wordt altijd beantwoord.